A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Повернутись на головну сторінку

В Україні вперше відкрито кримінальні справи проти роботодавців за звільнення викривача корупції, - Сергій Деркач

В Україні вперше відкрито кримінальні справи проти роботодавців за звільнення викривача корупції, - Сергій Деркач

Завдяки заявам Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) в Україні вперше в історії застосовано механізм притягнення до кримінальної відповідальності роботодавця за звільнення викривача. Про це в ефірі Українського радіо повідомив керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК корупції Сергій Деркач.

«Захист прав викривачів – серед пріоритетів НАЗК. Маємо важливі новини, які стосуються притягнення до відповідальності роботодавців, що звільняють викривачів корупції. Так, до правоохоронних органів уже направлено 3 заяви про вчинення кримінального правопорушення (передбаченого статтею 172 Кримінального кодексу України) – грубе порушення законодавства про працю. У результаті уже є дві кримінальні справи. Сподіваємося, що ті керівники, які звільнили викривачів, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності», - зазначив Сергій Деркач.

Також Сергій Деркач нагадав, що у квітні цього року суд за участі НАЗК ухвалив перше рішення про захист трудових прав близької особи викривача корупції, яка отримала догану.

Окрім того, керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції розповів про ще один важливий напрямок роботи НАЗК – застосування сучасних IT-інструментів, аби повідомляти про корупцію було зручно та анонімно. Саме тому НАЗК попри війну продовжує працювати над створенням Порталу повідомлень для викривачів.

«Ми посилено працюємо над ним, щоб забезпечити конфіденційність інформації про корупцію, яку повідомляють громадяни зараз та будуть повідомляти через Портал. Потенційний викривач може бути впевнений в тому, що його повідомлення про корупцію ніде не буде опубліковано, що воно буде розглядатись належним чином, органи правопорядку вживатимуть усіх необхідних заходів. Тому це не зашкодить ні викривачу, ні публічному іміджу України», – наголосив Сергій Деркач.

Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК додав, що під час війни тема викривання стала набагато ширшою, ніж лише повідомлення про корупцію. Наприклад, українці також повідомляють про пересування російської військової техніки. Також до НАЗК на електронну пошту stopzrada@nazk.gov.ua надходять повідомлення про колаборантів. Водночас про активи росіян та інших осіб, що сприяють війні, і схеми обходу санкцій можливо повідомити на порталі «Війна&санкції».

«Для українців уже стає звичкою не толерувати порушення законів. І кожен намагається зробити свій внесок у відновлення миру та встановлення верховенства права», – сказав Сергій Деркач.

Послухати ефір повністю можна за посиланням: https://bit.ly/3U2wR7C

контакт-центр
+38 (044) 200-06-94
працює з 9:00 до 18:00
контакт-центр
контакт-центр