A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Повернутись на головну сторінку

Професійний стандарт антикорупційного уповноваженого внесено до Реєстру кваліфікацій

Професійний стандарт антикорупційного уповноваженого внесено до Реєстру кваліфікацій

Професійний стандарт «Уповноваженого з антикорупційної діяльності», який розробили фахівці Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), пройшов процедуру затвердження Міністерством економіки України та внесений до Реєстру кваліфікацій.

«Затвердження професійного стандарту допоможе створити умови для розвитку професії антикорупційного уповноваженого. Документ дасть змогу керівникам зрозуміти функціонал уповноважених, допоможе організувати їх професійне навчання та ефективно спланувати їхню роботу. Це важливий крок, і НАЗК продовжить працювати над посиленням інституту уповноважених», — зазначив керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції Сергій Деркач.

Профстандарт детально описує наступний функціонал антикорупційних уповноважених:

  • організація та контроль антикорупційної діяльності в організації;
  • координація антикорупційної діяльності в інших органах, підприємствах, установах та організаціях, що належать до сфери управління (за наявності);
  • інформування та забезпечення обізнаності з питань додержання антикорупційного законодавства поміж працівників;
  • управління корупційними ризиками у діяльності організації;
  • запобігання конфлікту інтересів;
  • забезпечення декларування;
  • розгляд повідомлень про порушення вимог антикорупційного законодавства;
  • здійснення повноважень у сфері захисту викривачів.

Документ також визначає такі професійні компетентності антикорупційних уповноважених, як доброчесність, досягнення результатів, аналітичні здібності, комунікація та взаємодія.

Чому це важливо?

У короткостроковій перспективі профстандарт позитивно вплине на підвищення якості праці антикорупційних уповноважених. Адже він не лише визначає критерії оцінки їхньої роботи, але й декларує обов’язкові умови для якісного виконання антикорупційними уповноваженими своєї роботи.

До того ж профстандарт закладає фундамент для розвитку професійної освіти професіоналів у сфері протидії корупції. На основі положень стандарту НАЗК планує ініціювати розробку низки освітніх програм для підготовки антикорупційних професіоналів державного сектору.

Це стимулюватиме розвиток професії. Разом із появою стандарту підвищиться не лише експертність фахівців, але і зростатиме їх статус та значення у державному секторі.

Ознайомитись з професійним стандартом можна за посилання - https://cutt.ly/rOKC6M1



контакт-центр
+38 (044) 200-06-94
працює з 9:00 до 18:00
контакт-центр
контакт-центр