A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Повернутись на головну сторінку

НАЗК презентувало уповноваженим інструменти для роботи з викривачами

НАЗК презентувало уповноваженим інструменти для роботи з викривачами

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) презентувало антикоруаційним уповноваженим інтерактивні алгоритми розгляду повідомлень про корупцію, посібник щодо роботи з викривачами та науково-практичний коментар законодавства про захист викривачів під час заходу «Викривачі корупції: інструментарій для антикорупційних уповноважених».

Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач зазначив, що не зважаючи на те, що інститут викривачів для України поки є новим явищем, завдяки якісному законодавству захист викривачів вже забезпечується НАЗК на належному рівні. Підтвердженням цьому є реальні кейси.

«Викривач це особа, яка зазвичай повідомляє про корупцію всередині установи, в якій працює. В кожній організації за роботу з викривачами відповідає антикорупційний уповноважений. Своєю чергою, НАЗК плідно працює над забезпеченням уповноважених усіма необхідними знаннями та інструментами для підтримки викривачів і популяризації культури викривання», – заявив він.

Василь Луцик, керівник управління захисту викривачів та обробки повідомлень про корупцію Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК, наголосив, що практичний посібник, який був представлений під час заходу, допоможе антикорупційним уповноваженим правильно та ефективно організувати свою роботу з викривачами.

Посібник надає антикорупційним уповноваженим допомогу з таких питань:

  • хто такий викривач, його права та гарантії захисту;
  • повноваження у сфері захисту викривачів та алгоритми дій у роботі з викривачами;
  • організація внутрішніх каналів повідомлення про корупцію;
  • процедури розгляду повідомлень про корупцію;
  • формування культури поваги до викривачів.

Ознайомитися з посібником можна за посиланням.

Також НАЗК презентувало спеціальний IT-інструмент для уповноважених - інтерактивні алгоритми розгляду повідомлень про корупцію. За допомогою алгоритму уповноважений зможе покроково пройти всі стадії розгляду повідомлень (анонімних та із зазначенням авторства) та бачити послідовність дій, які він має здійснити.

Ознайомитись з алгоритмами можна за посиланням.

Окрім того, під час заходу представили науково-практичний коментар законодавства про захист викривачів. У коментарі проаналізовано всі норми українського законодавства у сфері захисту викривачів та надані рекомендації по їх правильному застосуванню. Коментар містить приклади національної судової практики, перелік базових рішень ЄСПЛ, які присвячені захисту прав викривачів.

Також учасники заходу ознайомились з Моніторинговим звітом щодо виконання норм Закону України «Про запобігання корупції» в частині захисту викривачів центральними органами виконавчої влади та обласними державними адміністраціями у 2020 році.

контакт-центр
+38 (044) 200-06-94
працює з 9:00 до 18:00
контакт-центр
контакт-центр