A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту
Повернутись на головну сторінку

Доброчесна вступна кампанія: НАЗК пропонує університетам понад 30 заходів для мінімізації корупційних ризиків

Доброчесна вступна кампанія: НАЗК пропонує університетам понад 30 заходів для мінімізації корупційних ризиків

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) продовжує роботу над забезпеченням доброчесної вступної кампанії та мінімізацією корупційних ризиків, які можуть виникати під час процесу вступу.

Зокрема НАЗК розробило та передало закладам вищої освіти понад 30 заходів для мінімізації корупційних ризиків під час вступної кампанії.

«Ми розробили ці заходи на основі грунтовного аналізу корупційних ризиків вступної кампанії 2022, яка відбуватиметься за зміненою процедурою через воєнний стан. Уже чимало ЗВО взяло рекомендації до уваги. А десять пілотних закладів вищої освіти вже використовують запропоновані інструменти для мінімізації корупційних ризиків і невдовзі представлять свої кращі практики публічно. НАЗК максимально сприятиме їх поширенню», — зазначив Сергій Деркач.

Які основні рекомендації НАЗК для доброчесної вступної кампанії?

Національне агентство пропонує закладам вищої освіти розмежувати повноваження керівника закладу освіти з головуванням у приймальній комісії, залучити до роботи приймальної комісії антикорупційного уповноваженого, представників громадськості та студентського самоврядування.

Також НАЗК рекомендує розробити прозорі і зрозумілі критерії оцінювання внутрішніх вступних випробувань, індивідуальної усної співбесіди, мотиваційних листів та завчасно оприлюднювати їх на офіційному вебсайті ЗВО.

Що стосується творчих конкурсів та внутрішніх екзаменів, НАЗК рекомендує перевіряти письмові роботи на плагіат, оприлюднювати творчі роботи вступників на офіційному вебсайті ЗВО, залучати до роботи комісій з оцінки творчих конкурсів зовнішніх експертів.

Окрім того, НАЗК надає детальні рекомендації щодо мінімізації корупційних ризиків під час проведення усної співбесіди, спортивних нормативів, перевірки мотиваційного листа.

Ці та інші ремомендації вже імплементовують такі 10 пілотних вищої освіти:

  • Луцький національний технічний університет
  • Національна академія внутрішніх справ
  • Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди
  • Відокремлений структурний підрозділ «Фаховий коледж технологій, бізнесу та права Волинського національного університету імені Лесі Українки»
  • Заклад вищої освіти Національний лісотехнічний університет України
  • Національний університет «Одеська політехніка»
  • Національний університет харчових технологій
  • Херсонський державний університет
  • Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
  • Університет оборони України імені Івана Черняховського

НАЗК поширюватиме кращі практики пілотних ЗВО серед усіх вищих навчальних закладів України.

Також НАЗК може проконсультувати заклад вищої освіти стосовно впровадження антикорупційних політик. Для цього потрібно звернутися за електронною адресою: ac.education@nazk.gov.ua.

Ознайомитись із дослідженням корупційних ризиків цьогорічної вступної кампанії та усіма рекомендаціями щодо їх мінімізаціх можна за посиланням: https://bit.ly/3I5L3a9





контакт-центр
+38 (044) 200-06-94
працює з 9:00 до 18:00
контакт-центр
контакт-центр